REČNIK BIZNISA I EKONOMIJE

38 pametnih pitanja koja treba postaviti na razgovoru za posao

Prilika da postavljate pitanja na kraju razgovora za posao je ona koju ne želite da izgubite. To je i šansa da nastavite da se dokazujete i da saznate da li vam pozicija odgovara. U ovom delu, autor navodi uzorke pitanja koje su preporučila dva stručnjaka za karijeru i deli ih po kategorijama: od toga kako da saznate više o svom potencijalnom šefu do toga kako da naučite više o kulturi kompanije. Izaberite unapred one koji su relevantniji za vas, vaša interesovanja i konkretan posao. Zatim ih zapišite — bilo na parčetu papira ili u telefonu — i pogledajte ih neposredno pre intervjua tako da vam budu sveža u mislima. I, naravno, vodite računa o vremenu intervjua. Ako je trebalo da razgovarate sat vremena, a oni vam se obrate za pet minuta, izaberite dva ili tri pitanja koja su vam najvažnija. Uvek ćete imati više vremena da postavljate pitanja kada imate ponudu za posao u rukama.

 

„Dakle, imate li pitanja za mene?“
Kada dođete do ove tačke na intervjuu za posao – gde je intervjuer završio sa svojim pitanjima i otvorio reč – ne želite da budete uhvaćeni nespremni. Važno je da imate plan kako ćete odgovoriti i listu pitanja specifičnih za tu priliku.

Ali koje vrste pitanja zapravo treba da postavite ? I da li postoje neki koje treba izbegavati? Za savet sam se obratio dvojici stručnjaka za razgovore za posao: Artu Markmanu, profesoru na Univerzitetu Teksas u Ostinu i autoru knjige Bring Your Brain to Work, i John Lees-u, strategu karijere sa sedištem u Velikoj Britaniji i autoru knjige How to Get a Job You Love. Evo njihovih preporuka kako pristupiti ovom delu intervjua i primera pitanja za koja funkcionišu u praksi.

Fokusirajte se na dva cilja

Možda mislite da je ovaj deo intervjua vaša prilika da procenite organizaciju i da li zaista želite da radite tamo, i to je tačno. Jedan od vaših ciljeva je da koristite ova pitanja kako biste utvrdili da li je ova prilika prava za vas, kaže Markman.

Međutim, intervju još nije završen, a vi i dalje želite da pokažete da ste najbolja osoba za posao, kaže Lees. Dakle, vaš drugi cilj je da nastavite da dokazujete da ste sposobni za određenu priliku. Lees predlaže da se kaže nešto poput: „Imam nekoliko pitanja, ali pre nego što pitam, mogu li nešto da kažem?“ To će vam dati priliku da kući odnesete sve ključne poruke o vašoj podobnosti za posao. U stvari, pre intervjua, trebalo bi da „unapred odlučite o dve ili tri poruke koje želite da prenesete“, kaže Lees, i ako niste uspeli da prenesete te tačke kao odgovor na pitanja koja su vam do sada postavljena, to bi trebalo da uradite. Zatim možete preći na svoja pitanja.

Personalizujte svoja pitanja

Važno je kako formulišete svoja pitanja. Umesto da koristite generički jezik, želite da postavljate pitanja kao da se odnose isključivo na vas. Na primer, umesto „Kako izgleda tipičan dan?“ želite da pitate „Kako bi izgledao tipičan dan za mene u ovoj ulozi?“ To će omogućiti menadžeru za zapošljavanje da počne da vas vidi u toj ulozi. Prema Leesu, ovo je „odličan psihološki trik“ jer „čim vizualizuju da radite posao, teško je napustiti tu sliku“.

Nadogradite svoj razgovor

Takođe želite da saznate šta se desilo u dosadašnjem intervjuu. Postavljajte pitanja koja se zasnivaju na onome o čemu ste vi i anketar razgovarali. Možda biste želeli da pratite projekat za koji su spomenuli da ćete raditi, ili odgovornost koju niste videli u opisu posla. Ključno je da se ovaj deo intervjua oseća kao nastavak razgovora.

Primeri pitanja koja treba postaviti na kraju intervjua za posao

Evo kategorija pitanja koje ćete želeti da razmotrite na listi, zajedno sa uzorcima svakog od njih koje možete personalizovati.

Pitanja o konkretnom poslu

1. Kakva su vaša očekivanja od mene u ovoj ulozi?
2. Šta je najvažnija stvar koju treba da postignem u prvih 90 dana?
3. Kakav je ovde proces revizije performansi? Koliko često bih bio formalno pregledan?
4. Na osnovu kojih pokazatelja ili ciljeva će biti ocenjen moj učinak?
5. Koji su najneposredniji projekti koje bih preuzeo?
6. Koliko će vremena proći pre nego što budem... [imao sastanak se sa klijentima, odgovoran za svoje račune, komunicirao sa drugim odeljenjima, itd.]?

Pitanja o timu

7. Koje vrste veština nedostaju timu koje želite da popunite novim zaposlenim?
8. Koji su najveći izazovi sa kojima bih se mogao suočiti na ovoj poziciji?
9. Da li očekujete da će se moje glavne odgovornosti na ovoj poziciji promeniti u narednih šest meseci do godinu dana?
10. Možete li mi reći o timu sa kojim ću raditi?
11. Sa kim ću najbliže sarađivati? Sa kojim odeljenjima ili jedinicama ću sarađivati?
12. Možete li mi reći o mojim direktnim izveštajima? Koje su njihove prednosti i najveći izazovi tima?

Pitanja za vašeg potencijalnog šefa

Ako je intervjuer vaš šef, želite da postavljate pitanja i na ovaj način.
13. Koliko dugo ste u kompaniji?
14. Koliko dugo ste menadžer?
15. Koji je Vaš omiljeni deo rada ovde?

Pitanja o kompaniji

Jedna važna napomena: Ne pitajte stvari koje možete lako pronaći brzom Google pretragom (više o tome u odeljku „Pitanja koja treba izbegavati“).
16. Koji su trenutni ciljevi na koje je kompanija fokusirana, i kako ovaj tim radi da podrži postizanje tih ciljeva?
17. Šta vas najviše uzbuđuje u budućnosti kompanije?
18. Kako biste opisali vrednosti kompanije?
19. Kako se kompanija promenila u poslednjih nekoliko godina?
20. Koji su planovi kompanije za rast i razvoj?

Pitanja o kulturi

Lees upozorava da bi odgovore na pitanja o kulturi kompanije trebalo da uzmete sa rezervom. Malo je verovatno da će intervjuer izaći i reći vam da je kultura nepoželjna, ili čak toksična. Zato pitanja poput #22 ispod mogu biti od pomoći. Oni shvataju kulturu kompanije bez eksplicitnog pitanja o tome i mogu vam „pomoći da otkrijete sve neočekivane elemente o vašem potencijalnom novom radnom mestu“, kaže Markman.
21. Kako obično primate zaposlene?
   • Ako će pozicija biti udaljena, raspitajte se konkretno o tome kako su udaljeni zaposleni integrisani u kulturu kompanije, savetuje Markman.
22. Šta novo zaposlene obično iznenadi nakon što počnu da rade?
23. Da li postoji nešto što bi trebalo da pročitam pre nego što počnem, a što bi mi pomoglo da imam zajedničko razumevanje sa mojim kolegama?
   • Postavljanje ovog pitanja ne samo da signalizira vaše interesovanje za poziciju, već i pokazuje da ste željni da „delite kulturne reference sa ljudima sa kojima ćete raditi“, kaže Markman.
24. Koja Vam je omiljena kancelarijska tradicija?
25. Šta Vi i tim obično radite za vreme ručka?
26. Da li ikada organizujete zajedničke događaje sa drugim odeljenjima ili timovima?
27. Šta je drugačije u radu ovde nego bilo gde drugde gde ste radili?
28. Kako se kompanija promenila otkako ste se pridružili?

Pitanja o profesionalnom usavršavanja, karijernim putevima i budućim mogućnostima

Markman kaže da je ključno razumeti kako će izgledati rast i razvoj karijere u poslu. Želite da budete sigurni da možete da vidite sebe ne samo u ulozi za koju se trenutno prijavljujete, već i da postoji put u karijeri u organizaciji zbog koje ste uzbuđeni.
29. Koje prilike za učenje i razvoj ću imati u ovoj ulozi?
30. Kako tim čiji ću biti deo nastavlja da raste profesionalno?
31. Da li postoje primeri da karijera počinje sa ovom pozicijom?
32. Koji su uobičajeni putevi u karijeri u ovom odeljenju?
33. Kako se obično obavljaju unapređenja?
34. Gde su napredovali uspešni zaposleni?

Završna pitanja

35. Šta Vas nisam pitao, a trebalo bi?
36. Postoji li još nešto što mogu da vam pružim što bi bilo od pomoći?
37. Da li Vam mogu nešto pojasniti o mojim kvalifikacijama?
38. Koji su sledeći koraci u procesu zapošljavanja?

Pitanja koja treba izbegavati

Evo nekoliko primera šta ne treba pitati na kraju intervjua:
• Kolika je početna plata?
• Možete li mi reći nešto o svom zdravstvenom osiguranju?
• Koje su vaše politike plaćenog odsustva?

Želite da izbegnete da pitate o plati i beneficijama prerano u procesu, savetuje Lees. „Niste u poziciji da dobro pregovarate jer ste još uvek na nepoznatoj teritoriji. Vreme za razgovor o plati je nakon što se zaljube u vas“, objašnjava on. Ali šta ako vas anketar pita o vašim zahtevima za platom? Ovaj video nudi korisne savete kako da rešite ovo komplikovano pitanje:


Takođe bi trebalo da izbegavate postavljanje pitanja koja pokušavaju da zaključe posao. („Dakle, imam li posao?“) Ne želite da zvučite drsko ili kao da ne poštujete proces intervjua u kompaniji.

Takođe se uzdržite od pitanja o nečemu što ste mogli da saznate u svom istraživanju unapred — i svakako bi trebalo unapred da istražite posao i kompaniju!


. . .

Ova prilika da postavljate pitanja je prilika koju ne želite da izgubite. To je i prilika da nastavite da se dokazujete i da saznate da li vam ovaj posao odgovara. Naravno, nećete postaviti svih 38 ovih pitanja. Izaberite unapred ona koja su relevantniji za vas, vaša interesovanja i konkretan posao. Zatim ih zapišite — bilo na parčetu papira ili u telefonu — i pogledajte ih unapred tako da vam budu sveže u mislima. I, naravno, vodite računa o vremenu intervjuera. Ako je trebalo da razgovarate sat vremena, a oni vam se obrate za pet minuta, izaberite dva ili tri pitanja koja su vam najvažnija. Uvek ćete imati više vremena da postavljate pitanja kada imate ponudu za posao u ruci.

Preporučujemo